Elektrisch rijden 

We spreken over elektrische voertuigen als de auto (deels) wordt aangedreven door een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor met benzine of diesel als brandstof. Een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor waarbij een grote batterij de energie levert voor de elektromotor. Dit kan op twee manieren, door een batterij of door een brandstofcel.  

Bij de batterij wordt de opgeslagen energie naar de elektromotor gestuurd en zorgt voor de aandrijving. Bij de brandstofcel wordt waterstof tijdens een chemische reactie omgezet naar elektrische energie en vervolgens naar de elektromotor voor de aandrijving van de auto. Meer weten over soorten elektrische autos? Lees het hier!

Onderhoud aan een elektrische of hybride auto

Er is een verschil in onderhoud bij elektrische auto’s en een auto’s met brandstofmotor. Een elektrische auto beschikt over veel minder bewegende onderdelen die kunnen slijten.  

Een misopvatting die we af en toe voorbij horen komen is dat een elektrische auto geen onderhoud nodig heeft. Een elektrische auto heeft wel degelijk onderhoud nodig, maar in een andere vorm en frequentie dan bij een traditionele auto. 

Lees meer over onderhoud aan een EV

Garantie

Wij raden je aan jouw voertuig te laten onderhouden volgens het schema in de handleiding, maar als je dit nalaat heeft dit geen gevolgen voor je beperkte garantie nieuw voertuig.

Maak tijdig een afspraak
Wanneer je echter een servicewaarschuwing ontvangt en niet tijdig een afspraak maakt met een EDGe Mobility partner waarna verdere schade aan de auto ontstaat, kan dit gevolgen hebben voor je garantie.

EDGE Mobility partners

Tesla

Je kan zelf bepalen bij wie jij je Tesla laat onderhouden. EDGe Mobility partners zijn erkende autobedrijven en EV-specialisten die werken volgens de voorschriften en de NEN 9140 norm en toegang hebben tot de originele diagnosetester van Tesla. Je kan bij hen terecht voor Tesla onderhoud.

Niet alleen voor advies en onderhoud kan je bij EDGE Mobility partners terecht, maar ook voor het laden. Alle aangesloten partners beschikken over een laadpaal die je tijdens openingstijden kan gebruiken.

Lees meer 

De HV-batterij

Als eigenaar wil je goed voor je auto zorgen zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Bij elektrische auto’s is het verstandig om kennis te hebben van de werking van de HV-batterij. De gezondheid van de HV-batterij heeft namelijk grote invloed op je rijbereik.  

Een HV-Batterij is in basis hetzelfde als de batterij van je mobiele telefoon. Door gebruik, leeftijd en (snel)laden raakt de batterij sneller leeg. Meer uitleg over de werking van de HV-batterij? Dat lees je hier. Wil je weten hoe je goed voor de HV-batterij zorgt? In dit artikel geven we je een aantal tips om de HV-batterij in topconditie te houden.  

 


De kosten

Bij het vergelijken van de kosten zijn er vele factoren van belang. Tegenwoordig wordt er veel gekeken naar TCO. Mogelijk heb je deze afkorting al een keer voorbij zien komen. TCO staat voor Total Cost of OwnershipDit betekent dat er wordt gekeken naar alle kosten: voor aanschaf, onderhoud en verbruik 

In de serie #ikhebnogeenvraag gaat Nederland Elektrisch op zoek naar antwoorden op de meest voorkomende vragen over elektrisch rijden. Deze aflevering gaat over de kosten. Is elektrisch rijden goedkoper? Hoe zit het met onderhoud aan elektrisch auto’s?

 

Heb je een vraag? 

Bij EDGe Mobility zijn we er voor jou. Heb jij een vraag die we nog niet beantwoord hebben? Of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze partners bij jou in de buurt.  

 

EDGe Mobility partners

Lees meer over elektrisch rijden

210721 Edge Mobility 48 Kopie
11-10-2021

Wat is er anders aan elektrisch rijden?

Heb je interesse in een elektrische auto? We vertellen je graag een paar feiten over het rijden in een elektrische auto, dat is namelijk anders dan rijden in een auto met een verbrandingsmotor.  ...

Meer lezen
IMG 4027
14-09-2021

5 tips om efficiënt te rijden in je elektrische auto

Net als bij een auto met een verbrandingsmotor kun je zuinig rijden in een elektrische auto. Een elektrische auto is al veel beter voor het milieu, maar je wil nog steeds zo min mogelijk energie verspillen. Energie...

Meer lezen
IMG 4163
27-08-2021

Zo zit dat: over het laden van een elektrische auto

Er zijn in Nederland verschillende mogelijkheden om je elektrische auto op te laden. Misschien heb je de afkortingen AC en DC al eens voorbij zien komen. We geven je in dit artikel uitleg wat dit betekent...

Meer lezen

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Ik zie allemaal verschillende afkortingen: EV, BEV, FEV, HEV, FCEV en PHEV – waar staan deze voor?

Het klopt dat er vaak verschillende afkortingen worden gebruikt voor verschillende soorten elektrische voertuigen. Lees hier ons artikel over de verschillende soorten elektrische voertuigen.

Waarom heeft een elektrische auto specialistisch onderhoud nodig? 

Een elektrisch voertuig bestaat uit andere onderdelen dan een auto met verbrandingsmotor en dit vergt een andere werkmethode. Daarnaast moet de monteur met een hoog volt batterij werken en vraagt dit om een veilige aanpak. Lees hier een artikel over onderhoud aan elektrische auto.

Is een elektrische auto wel duurzamer?

De vraag of elektrische auto’s wel zo duurzaam zijn wordt steeds vaker gesteld. Het antwoord is ja. Zelfs met het gebruik van ‘grijze’ stroom is een elektrische auto duurzamer dan een auto met een verbrandingsmotor. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees dit artikel over de duurzaamheid van een elektrische auto van Milieu Centraal.

Is er ook pech-hulp voor elektrische auto’s?

Ja, er is ook pechhulp voor elektrische voertuigen. Er zijn verschillende bedrijven die pechhulp aanbieden waarbij de meeste geen onderscheid maken in soorten auto’s. Bekijk bij de aanschaf van een elektrische auto ook de mogelijkheden voor pechhulp om vervelende situaties te voorkomen.

Wat is SOH?

SOH staat voor State Of Health. De State of Health geeft aan hoe gezond de Hoogvolt (HV) batterij is van je auto. Dit meten we doormiddel van een onderzoek naar de batterij. Aan de hand van dit onderzoek maakt een EDGe Mobilty-partner een rapport waarin staat hoe gezond de batterij is. Dit gebeurt aan de hand van een percentage, als er bijvoorbeeld 70 procent uitkomt, betekent dit dat de batterij nog 70 procent heeft van zijn originele laadvermogen. Meer weten over de State of Health en hoe dit in zijn werking gaat. Lees hier een artikel over de State of Health.

Is er een keuze in elektrische auto's?

Op de website van Vereniging Elektrische Rijders vind je een compleet overzicht met alle elektrische auto's met de bijbehorende specificaties.