IMG 4027

5 tips om efficiënt te rijden in je elektrische auto

Net als bij een auto met een verbrandingsmotor kun je zuinig rijden in een elektrische auto. Een elektrische auto is al veel beter voor het milieu, maar je wil nog steeds zo min mogelijk energie verspillenEnergie kost immers ook geld. Wij geven je vijf tips om efficiënt te rijden in je elektrische auto


1. Leer de auto en de verschillende standen kennen 


Elektrische auto’s worden steeds slimmer en kennen vele opties en instellingenDat is natuurlijk heel erg prettig, maar hoe ga je hiermee om? Het lijkt voor de hand te liggen, maar leer de auto kennen en laat je informeren. Elk model kent weer nieuwe opties en instellingen. Sommige auto’s beschikken over een eco-modus. Vraag bij de aankoop naar alle verschillende mogelijkheden en hoe je deze zelf kan instellen en aanpassen.  

2. Rijd constant en niet te snel  


Een constant tempo heeft een positief effect op de actieradius. Dat komt omdat vaak en snel accelereren nadelig is voor de acculading. Om efficiënt te rijden, is het dus handig om zoveel mogelijk een tempo aan te houden. Het is lastig om de snelheid constant te houden met het pedaalDe oplossing is eenvoudig, we kennen hem allemaal: Cruise controlErg makkelijk te gebruiken, ook bij lagere snelheden.  


Naast het gebruik van de Cruise control is het handig om te weten dat
lagere snelheden een positiever effect hebben op de batterij dan hoge snelhedenDe maximale snelheid op de Nederlandse snelwegen is overdag al aangepast naar 100 kilometer per uur. Als je echt wilt winnen, houd je dit tempo ook na 19:00 uur aan 

3. One-pedal driving 


Dit heb je vast al eens voorbij horen komen. One-pedal driving kan een erg efficiënte manier van rijden zijn. Het is misschien wel een rijmethode waar je aan moet wennen en wederom zijn er bij modellen verschillende instellingen en mogelijkheden. Maar wat betekent one-pedal driving?  

Bij one-pedal driving gaat de auto regeneratief remmen. Dit houdt in dat de elektromotor als een dynamo gaat werken. De regeneratieve remmen activeer je door het ‘gaspedaal los te laten. Door de weerstand van de dynamo remt de auto af en slaat de auto energie opEigenlijk een win-win-situatie als je er goed gebruik van maakt. Mechanische remmen (rempedaal) kost energie en regeneratief remmen levert energie op. Het woord one-pedal driving heeft er dus allemaal mee te maken dat je zo min mogelijk gebruik probeert te maken van de mechanische remmen, dus je rempedaal 

4. Bandenspanning en gewicht


De bandenspanning heeft veel invloed op het rijden. Dit is niet alleen erg belangrijk voor de veiligheid maar ook voor de actieradius. Wanneer de banden niet op de juiste spanning zijn, kost het namelijk meer energie om te rijdenDoor te zachte banden heb je minder grip en een slechtere wegligging. Daarnaast slijten de banden sneller bij een onjuiste spanning.  

Nog een simpele tipvervoer geen onnodige spullen in je auto. Het gewicht heeft invloed op de actieradius. Hoe zwaarder de auto, hoe meer energie het rijden kost.

5. Het effect van de buitentemperatuur


De laatste, maar zeker geen onbelangrijke tip is het leren omgaan met de omgevingstemperatuur van de auto. Een HV-batterij heeft een voorkeur voor een temperatuur. Is het erg koud of juist warm, verwarm of koel dan de auto als hij nog aan de lader is aangeslotenMeer lezen over factoren die invloed hebben op je HV-batterij? Lees het hier!