Edge Mobility Oplaadpunt Card IMG 4281

Afkortingen op elektrische auto’s, wat betekenen die eigenlijk?

De ene elektrische auto is de ander niet. Er zijn verschillende soorten elektrische voertuigen en ze hebben allemaal andere eigenschappen. Wanneer je op zoek gaat naar een elektrisch voertuig, worden de verschillende soorten veelal aangeduid met een afkorting. Maar welke afkorting staat nou waarvoor en wat is het verschil? We geven je daarom graag wat extra informatie over de beschikbare elektrische voertuigen, zodat jij je goed kunt oriënteren bij de aanschaf van een auto.  

EV, BEV en FEV


Allereerst worden er wel drie verschillende afkortingen gebruikt om aan te geven dat het voertuig volledig elektrisch is. De afkortingen EV, /BEV en /FEV staan voor respectievelijk Electric Vehicle, Battery Electric Vehicle en Full Electric Vehicle. We hebben het dan over voertuigen die beschikken over een grote batterij waarin de opgeslagen stroom wordt gebruikt voor de aandrijving van een elektrische motor. Een groot voordeel van een grote batterij is de hoge efficiëntie, hierbij wordt ongeveer 90% van de energie gebruikt voor de aandrijving. Deze voertuigen hebben geen andere energiebron dan deze batterij. 


FCEV


De afkorting FCEV staat voor Brandstofcel (Fuelcell) Elektrisch Voertuig. Wanneer een voertuig over deze afkorting beschikt, betekent dit dat er een elektrische motor aanwezig is voor de aandrijving, maar dat de stroom niet wordt opgeslagen in een grote batterij. Als er stroom nodig is voor de motor wordt er waterstof (opgeslagen in een tank) in een brandstofcel omgezet naar elektrische energie die voor de aandrijving zorgt. Dit betekent dat een FCEV minder efficiënt is dan een EV, BEV of FEV. Hier wordt namelijk maar 50% van de waterstof omgezet in energie die het voertuig aandrijft. Voor gebruik van waterstof heb je een tank nodig, in plaats van een sterkbatterijenpakket. 


HEV


De afkorting HEV staat voor Hybride Elektrisch Voertuig, deze zijn voorzien van een benzine of dieselmotor in combinatie met een elektromotor. Dit betekent dat een hybride auto kan worden aangedreven door een diesel/benzine motor en een elektromotor, afhankelijk van de situatie vind de aandrijving plaats door de benzine/dieselmotor, de elektromotor of een samenwerking van beide. Bij een hybride wordt voornamelijk energie opgeslagen in het batterijpakket als het gaspedaal wordt losgelaten of geremd. De opgeslagen energie wordt vaak bij wegrijden weer gebruikt voor de aandrijving. Het voordeel is een lager brandstofverbruik en je kunt overal brandstof tanken en direct weer verder rijden.

PHEV


Tot slot heb je PHEV, oftewel een Plug-in Hybride Elektrisch Voertuig. Deze variant van een hybride heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als een HEV, maar heeft het extra voordeel dat deze ook opgeladen kan worden doormiddel van een stekker, wat resulteert in lagere kosten omdat de energiekosten van stroom lager zijn dan benzine of diesel.