Edgemobility13

Bespaar energie met regeneratief remmen

Een van de vele mooie eigenschappen van een elektrische auto is het terugwinnen van remenergie. De auto beschikt als het ware over een grote dynamo die energie kan opslaan wanneer je remt. Hoe dat precies zit? We leggen het je uit.  

Als een elektrische auto regeneratieve remmen heeft, beschikt het voertuig over twee soorten remmen. We spreken dan over mechanische remmen en regeneratieve remmen (ook wel recuperatief remmen genoemd). De mechanische remmen kennen we allemaal al, elke auto die op de openbare weg rijdt, maakt gebruik van deze remmen 

One-pedal driving 

We gaan hier dieper in op de regeneratieve remmen. Door veel gebruik te maken van de regeneratieve remmen kun je je rijbereik vergroten. Een elektrisch auto beschikt over twee pedalen, een gaspedaal en een rempedaal (mechanische rem). De regeneratieve rem activeer je door het gaspedaal los te laten. Op dat moment wordt de elektromotor als het ware omgezet in een dynamo. Net als bij een fiets levert een dynamo energie op.

De weerstand bij een elektrische auto met regeneratieve remmen zorgt ervoor dat de auto zal afremmen en net als bij een fiets energie genereert. De auto kan deze energie opslaan en gebruiken op een later moment. Super efficiënt dus! Wanneer je optimaal gebruikmaakt van de regeneratieve remmen kan dat een positief effect hebben op je rijbereik. Je zorgt er aan de ene kant voor dat de remenergie niet verloren gaat en tegelijkertijd bespaar je energie door weinig gebruik te maken van de mechanische remmen. We noemen deze rijstijl ook wel one-pedal driving. Wil je meer weten over efficiënt rijden in je elektrische auto? We geven je hier 5 tips! 

Voor veel mensen is dit wel even wennen. Je moet namelijk je manier van rijden aanpassen. Elektrische auto’s hebben vaak verschillende instellingen voor de mate van remmen. Zo heb je meestal de keuze tussen verschillende regeneratieniveaus en kun je zelf bepalen hoe sterk de auto afremt wanneer je je gaspedaal loslaat. Het is bij alle soorten auto’s belangrijk dat je je remmen periodiek laat controleren. Wanneer je veel gebruikmaakt van de one-pedal driving-methode kan dit effect hebben op de mechanische remmen omdat deze weinig gebruikt worden. Meer lezen over onderhoud aan een elektrische auto? Dat lees je hier.