Edgemobility21

Onderhoud aan een elektrische auto – hoe zit dat nou precies?

Onderhoud aan elektrische auto’s is anders dan aan auto’s met een verbrandingsmotor. De onderhoudskosten en onderhoudsfrequentie van een elektrische auto liggen gemiddeld lager. Dit komt omdat er minder onderdelen periodiek vervangen moeten worden zoals motorolie, bougies, een luchtfilter en distributieriem. Een elektrische auto bestaat namelijk uit minder bewegende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage.

Maar een elektrische auto heeft nog altijd onderhoud nodig. Bovendien moet een auto een keer in de zoveel tijd gecontroleerd worden en langskomen voor de APK. We hebben een paar belangrijke onderdelen van elektrische auto’s op een rijtje gezet waarbij onderhoud van belang is.  

De HV-batterij 

Bij een elektrische auto is de conditie van de HV-batterij essentieel. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van hoe je goed voor de HV-batterij zorgt. Je leest hier meer over in het artikel: Hoe houd je je HV-Batterij in topconditie. Het vervangen van een HV-batterij behoort niet tot een frequente onderhoudsvorm. Een HV-batterij gaat namelijk zeker 10 jaar mee, echter is een periodieke controle niet onverstandig.  

Om de opgeslagen energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken, wordt het batterijenpakket vaak tijdens het rijden verwarmd of gekoeld. Daarom is het van belang om het batterijenpakket te controleren op beschadigingen, net als dat een controle op de verwarming en koeling verstandig is. De koeling van het batterijenpakket is vaak gecombineerd met de airco in de auto. Dat is een van de redenen waarom een aircoservice erg belangrijk is. Het filter/droger-element in het aircosysteem moet bijvoorbeeld periodiek vervangen worden. Sommige e-voertuigen maken gebruik van een vochtvreter zakje in de HV-batterij die eveneens periodiek gecontroleerd en vervangen moet worden. Meer weten over de airco? Lees hier verder. 

   

De remmen van een EV 

Het remsysteem heeft ook aandacht nodig. Elektrische auto’s maken namelijk vaak gebruik van regeneratief remmen. Dit systeem voorkomt dat er energie verloren gaat. Hoe dit werkt: wanneer je in een elektrische auto (de mate is afhankelijk van de instellingen) het gaspedaal loslaat, wordt de elektromotor ingezet als dynamo en zal de auto in een bepaalde mate afremmen. We kunnen dit systeem het beste vergelijken met een dynamo op een fiets. Wanneer je de dynamo aanzet op een fiets kost het meer kracht om vooruit te komen door de weerstand van de dynamo. Hetzelfde geldt voor de dynamo in de auto. Deze dynamo wordt ingeschakeld bij het loslaten van het gaspedaal en zal weerstand opleveren en daardoor afremmen.

Het gebruik van regeneratieve remmen levert ook extra energie op. We vergelijken het wederom met een dynamo op een fiets. Een dynamo zet beweging om in energie, de verlichting van de fiets gaat branden zodra er beweging is. Bij een elektrische auto werkt dit hetzelfde. Wanneer men het gaspedaal loslaat is de auto nog in beweging en wordt deze beweging omgezet in energie die de auto kan opslaan.

Maar waarom is er extra aandacht nodig voor de remmen? Door de werking van het regeneratief remmen worden de mechanische remmen minder gebruikt. Door het weinige gebruik kunnen mechanisch remmen gaan klemmen. Om in noodsituaties de maximale remkracht te garanderen is periodieke controle noodzakelijk.

Vloeistoffen

Het aantal vloeistoffen dat bijgevuld moet worden bij elektrische auto is minder dan bij auto’s met een brandstofmotor. Vaak zijn dit alleen de: koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Dan zijn er nog de onderdelen waarbij er geen verschil is met traditionele auto’s, maar die wel van belang zijn om te laten controleren. Neem de ruitenwissers, deze slijten door de vele bewegingen en zijn om de zoveel tijd aan vervanging toe. 

Onderstel 

En zo zijn er meer onderdelen waarbij het belangrijk is dat ze gecontroleerd worden. Voor de veiligheid worden tijdens het onderhoud dan ook vaak de aandrijving, wielophanging en banden extra gecontroleerd. Dit naast de gebruikelijke controles zoals; verlichting, veiligheidsgordels, werking deuren, sloten en ramen. 

Alle aangesloten EDGe Mobility-partners zijn gespecialiseerd in onderhoud aan elektrische auto’s. Neem contact op met een van onze partners bij jou in de buurt en plan een afspraak!