Edgemobility34

Op vakantie met een elektrische auto

Sommige mensen vinden het nog spannend om naar het buitenland op vakantie te gaan met een elektrische auto. Dat is niet nodig. De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden en laden gaan razendsnel en met een beetje voorbereiding kun je gemakkelijk en zorgeloos op pad. Met de volgende tips ga je goed voorbereid op vakantie met een elektrische auto.

Vakantiecheck auto  

Veel bezitters van een auto met een brandstofmotor laten een zomercheck uitvoeren bij de garage voordat ze op vakantie gaan. Dit is ook handig om te doen bij een elektrische auto. Daarnaast kan je zelf ook de auto op een paar punten checken. Een voorbeeld hiervan is de bandenspanning. Wijkt deze af van de geadviseerde spanning door de fabrikant, dan kan dat van invloed zijn op de afstand die je kan afleggen. Een andere invloed op de actieradius is de temperatuur. Zorg ervoor dat het koelingssysteem van het batterijenpakket goed werkt. Bij de meeste elektrische auto’s wordt deze gekoeld met de airco. Hoe dat zit, lees je hier!  

Plan de route 

Bij elke reis met de auto is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Het is niet voor niets dat de ANWB adviseert: ‘twee uur rijden, kwartiertje rust.’ Rijden vergt focus en aandacht. Plan voor je vertrek de route naar de bestemming inclusief rust- en laadmomenten. We hebben in Nederland een ontzettend goede laadinfrastructuur. Rijd je in Nederland per ongeluk een laadstation voorbij, dan is dat meestal geen probleem, binnen een paar kilometer is er nog een. Als je op vakantie gaat buiten Nederland is het wel belangrijk om te weten waar de laadpalen staan. Niet in alle Europese landen hebben ze zo veel laadstations als in Nederland. Plan daarom voor vertrek de route, er zijn verschillende handige apps om de route en laadmomenten uit te stippelen. Voorbeelden zijn: A Better Routeplanner (ABRP) en Plugshare.

Hoogstwaarschijnlijk ga je op je bestemming aangekomen nog een keer op pad in de buurt. Bekijk ook de omgeving van je bestemming. Waar zijn de oplaadpunten en hoever is dat van mijn accommodatie? Een kleine moeite, maar zo kom je niet voor onverwachtste problemen te staan.  


Laadkabel  

Bekijk voor je vertrek bijvoorbeeld via A Better Routeplanner welke laadkabels je mee moet nemen. Als je via de app op een laadpunt klikt, kun je zien welke aansluiting deze heeft. Handig! Zo weet je zeker dat je je goed zit met je laadkabels.  

Laadpassen

Wat betreft de ideale combinatie van laadpassen is het erg afhankelijk van waar de reis naartoe gaat. Niet alle Nederlandse laadpassen zijn geschikt voor in het buitenland. Nog een reden waarom het plannen van de reis belangrijk is. Vraag op tijd de laadpassen aan die jij nodig hebt voor jouw specifieke route en bestemming en vergeet ze niet voor vertrek te activeren! 

Laadkosten

Een handige, en mogelijk kostbare tip. Check bij de laadpalen of het tarief per kWh is of per minuut. Bij snelladen kan een tarief per minuut voordelig zijn maar bij AC laden kunnen de kosten erg oplopen. En net als met brandstof tanken zijn sommige snelladers aan de snelweg erg prijzig, even van de snelweg af kunnen de kosten gunstiger zijn!  

Laadtijden

Houd er rekening mee dat wanneer je op vakantie gaat met je EV je onderweg vooral gaat snelladen. Bij snelladen laad je de accu nooit helemaal vol, maar in de meeste gevallen maar tot 80%, de laatste 20% duurt namelijk erg lang. Stel je laad de auto thuis op voor 100%, houd er rekening mee dat je de auto niet helemaal leeg zult rijden, dit doe je bij een auto met benzine of diesel ook niet.  

Heb jij een Mercedes EQC of een Peugeot e-208? Dit zijn voorbeelden van auto’s die met 100kW of meer snelladen. Sommige snelladers kunnen max 50 kW laden, deze kun je beter mijden als je weer snel volgeladen wil zijn. Een Peugeot e-208 laden met 50kW kost meer dan een uur, terwijl het met 100kW in een half uurtje gepiept is. Bekijk daarom ook het vermogen van de laadpunten bij het plannen van je reis.  

Heb jij vragen over op vakantie gaan met je EV, een zomercheck of over het laden van je auto? Neem contact op met een EDGe Mobility-partner bij jou in de buurt. Ze staan voor je klaar!