210721 Edge Mobility 48 Kopie

Wat is er anders aan elektrisch rijden?

Heb je interesse in een elektrische auto? We vertellen je graag een paar feiten over het rijden in een elektrische auto, dat is namelijk anders dan rijden in een auto met een verbrandingsmotor.  

Automaat

Voor de berijders van een automaat zal het verschil minder groot zijn. In een elektrische auto hoef je namelijk net zoals bij een automaat niet te schakelen. De koppeling ontbreekt dus. Er is echter wel een verschil met een automaat, bij een automaat voel je de auto nog schakelen, dat is niet het geval bij een elektrische auto.

One-pedal driving

Wanneer een elektrische auto gebruik maakt van regeneratieve remmen kun je jezelf een nieuwe rijstijl aanleren. Deze rijstijl noemen we one-pedal driving. Door het ontbreken van de koppeling en door gebruik te maken van regeneratief remmen maak je zoveel mogelijk gebruik van maar een pedaal. Deze rijstijl zorgt ervoor dat je je rijkbereik vergroot. Mechanisch remmen kost namelijk energie.

Stil

Dit heb je hoogstwaarschijnlijk al meegemaakt. Of je nou een elektrische auto op straat tegen bent gekomen of er al een keer in gereden hebt. Een volledig elektrische auto is aanzienlijk stiller dan een auto met verbrandingsmotor. Dit bevordert voor vele mensen de rijervaring. Je hebt natuurlijk wel nog steeds geluid, door de omgevingsfactoren zoals de wind en daarnaast geluid van de wrijving van de banden.

Tanken - Laden

Net zoals bij een auto met een verbrandingsmotor moet er bij een elektrisch auto getankt worden. We noemen dit bij een elektrische auto natuurlijk laden en Nederland heeft een van de beste laad infrastructuren in de wereld. Nederland is mede daarom zeer geschikt om elektrisch te rijden. Daarnaast leggen we in Nederland gemiddeld korte afstanden af. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt maandelijks een overzicht van het aantal publieke laadpalen in Nederland. 

Onderhoud

Bij de aanschaf van een nieuwe auto denk je er misschien niet over na. Maar op den duur heeft een elektrische auto net zoals een auto met verbrandingsmotor onderhoud nodig. Het onderhoud van een elektrische auto is gemiddeld gezien wel minder frequent en goedkoper. Er zijn bijvoorbeeld minder bewegende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage en minder vloeistoffen die periodiek bijgevuld moeten worden. Het is echter een misopvatting dat elektrische auto’s geen onderhoud nodig hebben. Lees hier meer over onderhoud aan elektrische auto’s.


Er komen steeds meer elektrische modellen op de markt! Ben je opzoek naar een handig overzicht met alle specificaties? Neem hier eens een kijkje!